"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Światowy Dzień Wody w Żywcu

Światowy Dzień Wody w Żywcu - Mieszkańcy Żywiecczyzny wskazują przeciwdziałanie suszy i powodziom jako priorytet

Read more

Nabór na wolne stanowisko pracy

Zachęcamy do składania ofert na stanowisko: SPECJALISTA DS. ANIMACJI PROJEKTÓW

Read more
Drzewa oprószone śniegiem, w tle góry

Warsztat refleksyjny w ramach ewaluacji …

W związku ze zobowiązaniem LGD do przeprowadzania każdego roku ewaluacji wewnętrznej - do monitorowania i ewaluacji realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Read more

UMOWA RAMOWA na wdrażanie Lokalnej Strat…

W dniu 11 stycznia 2024 r. w sali kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w Katowicach  odbyło się uroczyste wręczenie podpisanych umów o warunkach i sposobie realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego...

Read more

Publikujemy wyniki konkursu na najlepszą potrawę regionalną Żywieckiego Raju. Konkurs miał miejsce w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania.

W Konkursie brały udział wyłącznie potrawy serwowane w obiektach gastronomicznych zgłoszonych do projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją” – KUCHNIA. Każdy uczestnik mógł przystąpić do Konkursu wyłącznie w jednej z trzech kategorii. Przewidziano III kategorie:

I kategoria: zupa

II kategoria: drugie danie

III kategoria: ciasto/deser.

Dziękujemy wszystkim biorącym udział w Konkursie, zwycięzcom serdecznie gratulujemy.

Laureaci w kategorii:

 

Zupa:

I miejsce: Swojskie Klimaty: zupa grzybowa z ziemniakami

 swojskie klimaty

 

II miejsce: Twoja Kolejka: kapuśniak

 twoja kolejka

 

III miejsce: Hotel Tycjan: kwaśnica

tycjan

 

 

 

Drugie danie

I miejsce: Hotel Zimnik: pierś z kaczki z bacankami i kapustą modrą

zimnik

 

II miejsce: Gościniec Rajec: gołka z konfiturą podawana z bułeczką z pieca chlebowego

 Rajec 2

 

III miejsce: Melaxa: polędwiczka wieprzowa w tarciźnie z aromatycznym sosem z leśnych grzybów

 

 melaxa

 

Ciasto/deser

I miejsce: Schronisko na Hali Boraczej: jagodzianki

hala boracza

 

II miejsce: Piekarnia Bronowscy Czernichów: kołacz czernichowski makowo-serowy

 kołacz

 

III miejsce: Cukiernia Szarotka: babeczka krucha z owocami

 babeczka

W ramach realizowanego projektu wydany zostanie Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy.

W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „PODBABIOGÓRZE”,

- Stowarzyszenie LGD „Wadoviana”,

- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Soły”.

Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.

KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo

KSSE logotyp RGB pl 01

Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more