"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Strona internetowa współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Cel operacji: Sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji. Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR."

Światowy Dzień Wody w Żywcu

Światowy Dzień Wody w Żywcu - Mieszkańcy Żywiecczyzny wskazują przeciwdziałanie suszy i powodziom jako priorytet

Czytaj więcej

Nabór na wolne stanowisko pracy

Zachęcamy do składania ofert na stanowisko: SPECJALISTA DS. ANIMACJI PROJEKTÓW

Czytaj więcej
Drzewa oprószone śniegiem, w tle góry

Warsztat refleksyjny w ramach ewaluacji …

W związku ze zobowiązaniem LGD do przeprowadzania każdego roku ewaluacji wewnętrznej - do monitorowania i ewaluacji realizacji strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”...

Czytaj więcej

UMOWA RAMOWA na wdrażanie Lokalnej Strat…

W dniu 11 stycznia 2024 r. w sali kolumnowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego w Katowicach  odbyło się uroczyste wręczenie podpisanych umów o warunkach i sposobie realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego...

Czytaj więcej

W minioną niedzielę, 17czerwca, kęcki Rynek zachwycał nie tylko feerią barw strojów Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu ale i smakiem regionalnych potraw. W ramach projektu współpracy „KUCHNIA” - Kulinarne Unikaty Chałup - Nowością Inspiracją Atrakcją", miał miejsce kolejny z cyklu Festiwal smaku.

Powiat żywiecki tym razem reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Gmin:

Czernichów: KGW Czernichów

Łodygowice: KGW Bierna

Lipowa: KGW Twardorzeczka

Łękawica: KGW Łękawica, Kocierz Rychwałdzki, Kocierz Moszczanicki.

 

Panie wkładając całe serce przygotowały wyśmienite paszteciki drożdżowe, żurek, zupę krem z dyni z wiejskim kurczakiem, ciasto drozdżowe z kruszonką, kołacze, smalec, pasztety, swojskie sery.

Na stoisku LGD Dolina Soły można było wziąść udział w warsztatach lepienia tradycyjnych pierogów, które poprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich z Malca. Imprezę poprowadziła Pani Małgorzata Wabik, która prezentowała Koła Gospodyń Wiejskich oraz potrawy przez nich serwowane. Na scenie mozna było obejrzeć Zespoły "Witkowice" oraz "Nowowsianki", a Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Witkowice, dała pokaz prawdziwej wirtuozerii.

 

Kolejne imprezy w ramach projektu KUCHNIA odbędą się:
-09 września 2018 w Budzowie, dożynki powiatowe,
-16 września 2018 w Żywcu, dożynki wojewódzkie.

Oprócz Festiwali smaku, wydany zostanie też Przewodnik kulinarny oraz mapa szlaku kulinarnego promującego obiekty, serwujące regionalne potrawy. Impreza została przeprowadzona w ramach projektu współpracy „Kulinarne Unikaty Chałup – Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, poddziałanie 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania. W projekcie oprócz LGD „Żywiecki Raj” biorą udział:

-LGD „Podbabiogórze”,

-LGD „Wadoviana”,

-LGD „Dolina Soły”. Cel projektu to: zachowanie dziedzictwa kulinarnego i promocja kuchni regionalnej.


KALENDARZ DORADZTWA
POLECAMY
ANKIETA

Szanowni Państwo!

Zapraszamy do

wypełnienia ankiety:

Ankieta skierowana do mieszkańców LGD "Żywiecki Raj"

WSPÓŁPRACA

  • zmge
  • logo

KSSE logotyp RGB pl 01

Pliki cookie pomagają nam udostępniać nasze usługi. Korzystając z tych usług, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji