6 lipca 2018roku w siedzibie Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” – podpisane zostały umowy o powierzenie grantów, na łączną kwotę pomocy 299 986 zł w ramach projektu grantowego Kultura gór „Żywieckiego Raju”.
Przedstawiamy opis zrealizowanych zadań z poszczególnych projektów grantowych.
Zachowanie i kultywowanie dziedzictwa kulturowego Żywiecczyzny poprzez promocję tradycyjnej kuchni Żywieckiej
Miejsce wydarzenia: lipiec/sierpień/wrzesień/październik/listopad 2018 rok, Mini Gastro Jadłodajnia, Żywiec, Siedziba BINOC Łodygowice ul. Nad Żylicą
Organizator: Beskidzki Instytut Nauk o Człowieku
Zakładane działania: przeprowadzenie wykładów i zajęć warsztatowych na temat szeroko rozumianej tradycji kulinarnej, zachowanie i kultywowanie dziedzictwa Żywiecczyzny.
Zadanie dotyczyło promocji tradycyjnej kuchni poprzez przeprowadzenie wykładów i praktycznych zajęć w kuchni. Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne: mąka, kasze, rośliny, mleko, grzyby, owoce, dziczyzna, mięso zwierząt rzeźnych. Spotkania obejmowały wykład, tj 10 dwugodzinnych spotkań w siedzibie Instytutu w Łodygowicach ul. Nad Żylicą 2, (teoretyczne wprowadzenie do tematu, przeprowadzone przez wykwalifikowanego prowadzącego). Część praktyczna, 10 czterogodzinnych warsztatów, miała miejsce w wynajętej kuchni obiektu "Mini Gastro Jadłodajnia" znajdującego się w Żywcu na ul. Fabrycznej.
W projekcie uczestniczyło 25 osób powyżej 50 roku życia oraz osoby niepełnosprawne z Żywiecczyzny. W czasie wykładów i warsztatów propagowane były dania regionalne typowe dla regionu. Podczas zajęć teoretycznych oprócz wiadomości stricte kulinarnych, uczestnicy poznali też tajniki upraw warzyw i ziół oraz przyprawy.
W czasie warsztatów zostały przygotowane między innymi: zupy kwaśnica na świńskim ryju oraz żeberkach, miętówka, kwakowa, wodzionka, barani rosół. Dania główne to: placki ziemniaczane, prażuchy, jagnięcina, baranina.
Projekt grantowy "Kultura gór Żywieckiego Raju" realizowany jest w ramach poddziałania
19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w
ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Plakat informujący o realizacji operacji